Eksem

Eksem

Eksem är en vanlig hudsjukdom som orsakar inflammation och klåda på huden. Det finns olika typer av eksem, varav den vanligaste är atopiskt eksem, även känt som barnekssem. Andra typer av eksem inkluderar kontakteksem, seborroiskt eksem och dyshidrotiskt eksem. I denna artikel kommer vi att fokusera på atopiskt eksem.

Symtom på atopiskt eksem

Atopiskt eksem är en kronisk sjukdom som vanligtvis börjar under barndomen. De vanligaste symtomen inkluderar röda, kliande och torra fläckar på huden. Eksem kan förekomma på olika delar av kroppen, inklusive ansiktet, händerna, fötterna och nacken. Eksem kan också orsaka svullnad och blåsbildning på huden.

Utredning av atopiskt eksem

Diagnosen atopiskt eksem ställs vanligtvis baserat på patientens sjukhistoria och fysiska undersökning. Det finns inga specifika tester för att diagnostisera eksem, men läkaren kan ta en hudbiopsi för att utesluta andra hudsjukdomar.

Behandling av atopiskt eksem

Det finns ingen bot för atopiskt eksem, men det finns behandlingar som kan lindra symtomen och förhindra utbrott. Behandlingar inkluderar:

  1. Krämer och salvor: Applicera fuktgivande krämer och salvor för att minska torrheten och klådan på huden. Läkaren kan också ordinera steroidkrämer för att minska inflammationen.
  2. Antibiotika: Antibiotika kan ordineras om eksemet har blivit infekterat.
  3. Immunmodulerande läkemedel: Immunmodulerande läkemedel kan användas för att minska inflammationen och klådan.
  4. Ljusbehandling: Ljusbehandling med UV-ljus kan minska inflammationen på huden och lindra klådan.
  5. Undvikande av utlösande faktorer: Undvikande av faktorer som kan utlösa eksemutbrott, såsom vissa livsmedel eller stress, kan hjälpa till att förhindra utbrott.
  6. Livsstilsförändringar: Livsstilsförändringar, såsom att undvika starka tvålar och använda milda tvättmedel, kan också hjälpa till att förhindra utbrott.

Slutsats

Atopiskt eksem är en vanlig hudsjukdom som orsakar inflammation och klåda på huden. Behandlingar inkluderar fuktgivande krämer, steroidkrämer, antibiotika, immunmodulerande läkemedel, ljusbehandling, undvikande av utlösande faktorer och livsstilsförändringar. Det är viktigt att söka medicinsk hjälp om du upplever symtom på eksem.