Vaccination

När ska du vaccinera dig?

Vi rekommenderar att du ser över ditt vaccinationsskydd i samband med utlandsresor. Extra viktigt är det om du ska resa långt, vara borta länge eller befinna dig i miljöer du är ovan vid.

I vissa fall är det bra att vaccinera sig även vid inrikes resor, eftersom exempelvis TBE är vanligt förekommande i delar av landet. Kontakta oss om du ska resa till, eller bor i, ett sådant område.

Vi arbetar också med att förebygga andra sjukdomar du kan komma i kontakt med här hemma. Om du tillhör en riskgrupp kan du behöva vaccinera dig mot exempelvis influensa. Kontakta oss om du känner dig osäker, vi erbjuder dig en kostnadsfri konsultation om du väljer att vaccinera dig hos oss.

När ska du inte vaccinera dig?

Du bör vanligtvis inte vaccinera dig om du har en allvarlig infektion i kroppen och tar antibiotika eller befinner dig i ett tidigt stadie av en graviditet. I vissa situationer är det dock så pass viktigt med skydd att du bör vaccinera dig ändå. Kontakta oss för rådgivning.

Barn under 16 år vaccineras endast i sällskap av målsman eller annan vuxen.

Var ute i god tid

Många vaccin behöver tas vid upprepade tillfällen (i en serie), vilket medför återbesök under en tid. För andra vaccin tar det dagar eller veckor innan fullt skydd uppnås. Om du ska ut och resa eller behöver skydd vid en viss tidpunkt rekommenderar vi därför att du bokar in ett besök så tidigt som möjligt. Detta för att du ska få bästa möjliga skydd.

Är du stickrädd?

Berätta gärna för oss om du är rädd för nålar. Vi gör vårt bästa för att hjälpa dig.

Ditt besök hos oss

På mottagningen frågar vi dig om ditt allmänna hälsotillstånd, ditt resmål och dina allergier. Därefter informerar vi dig om vilket skydd vi rekommenderar, svarar på eventuella frågor du har och ger dig din vaccination. I särskilda fall görs en förundersökning innan din vaccination, men det brukar sällan behövas.

Om du ska komma tillbaka för fler vaccinationer inom samma serie får du vanligtvis en ny tid direkt. Efter första eller andra besöket får du också ett vaccinationskort med dig hem.

Om du har ett vaccinationskort sedan tidigare, ta med dig det till mottagningen.